Част І-ва можете да видите тук

 

 


Свежоизстисканите плодови и зеленчукови сокове прекрасно се допълват един друг. Фруктовите сокове са богати на захари и витамини, а овощните – на минерални соли. Най-добре е соковете да се използват 30-40 минути преди хранене или в промежутъците между приемите на храна. Тази препоръка трябва да се спазва особено стриктно за соковете от сладки плодове. Ако пиете сладък сок след храна, той може да засили ферментацията на храната в червата и да провокира подуване на стомаха.
 


Прясно изстисканите сокове трябва да се пият веднага. Даже кратковременното съхранение в хладилника намалява лечебната стойност на сока, макар и вкусът му да не е променен. Има нюанси в използването на всеки от соковете.


Морковен

Прясно изстисканият сок от моркови е кралят на зеленчуковите сокове. В него има много бета-каротин, витамини от групата В, калий, калций, кобалт и други минерални вещества. Всичко това прави сокът от моркови особено полезен за деца и хора със слаб имунитет и проблемна кожа.
 
Бета-каротинът е много полезен за зрението. Но за неговото усвояване задължително трябва да се яде някаква мазна храна. Най-добре – салата, подправена с растително масло.
 
Със сока от моркови също не трябва да се злоупотребява. Излишъкът на бета-каротин пренатоварва черния дроб, а кожата може да придобие жълтеникъв отенък. Препоръчва се на ден да се пие не повече от половин литър сок от моркови. За витаминна профилактика половин чаша е достатъчно.
 
Прясно изстисканият сок от моркови е противопоказан при при обострена язвена болест и диария.


Сок от цвекло

В сока от цвекло има много захар, витамини С, Р, В1, В2, РР. В него, при това в значителни количества се съдържат соли на калия, желязото, манган. Полезните вещества на цвекловия сок стимулират кръвообразуването. Високото съдържание магния спомага за нормализиране на дейността на нервната система при стрес, ппретоварвания, безсъние. Този сок подобрява перисталтиката на червата и затова е добро средство за профилактика при запек.

Но във прясно изстискания сок от цвекло има съединения, които се разрушават при съприкосновение с въздуха. Затова преди употреба трябва цвекловият сок да престои в открит съд 2–3 часа в хладилника.

За съжаление, за някои хора цвекловият сок е противопоказан. Понякога той предизвиква гадене, повръщане, световъртеж, учестено сърцебиене, обща отпадналост.

Трябва бавно и постепенно да се привиква към концентрирания цвеклов сок, като се почне с една супена лъжица дневно. Преди употреба разредете с преварена вода или шипкова отвара. Може да го смесите с морковен, зелев, ябълков, сливов или тиквен сок.

Не се препоръчва при бъбречни заболявания, язвена болест на стомаха и дванайсетопръстника.


Доматен
Доматения сок стимулира работата на жлъчно-чревния тракт, намалява риска от възникване на рак. Той е много полезен за бременни и кърмещи жени. Заради ниската му калоричност могат да го пият и хора с наднормено тегло. В прясно риготвеният сок има силнодействащи фитонциди, които подтискат процесите на ферментация и гниене в червата.

Доматеният сок се пие 20-30 мин. Преди хранене защото повишава готовността на стомаха и червата за преработка на храната. Добавката на сол снижава целебното действие на сока. Вместо сол можете да донавите смлян чесън или зелена подправка: магданоз, копър.

Доматеният сок е противопоказан при обострен гастрит, язвена болест, панкреатит и холецистит.


Зелев

Зелевият сок съдържа лесно усвоими въглехидрати, витамини С, РР, фолиева киселина и аминокиселини. В него има соли на калия, натрия, калция, магнезия, желязото. В зелевия сок е открит особен противоязвен витамин U. Заради това той се използва в топъл вид при обострена язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника. Можете да жабурите устата с топъл прясно изстискан сок от зеле при стоматит и възпаление на венците.

Освен това зелевият сок спира превръщането на въглехидрати в мазнини. И затова е много полезен при затлъстяване. Може да се пие 30 минути преди хранене и няколко пъти дневно, в промеждутъка между храненията.

Въпреки заздравяващото действие на зелевия сок върху слизестата обвивка на стомаха, не е полезно да се пие в разгара на обострен гастрит и язва. Но при утихнали болки е направо незаменим за оздравяване на стомаха.


Тиквен

Сокът от тиква съдържа захароза, полезни пектинови вещества, соли на калия, калция, магнезия, желязото, меда и кобалта. В него има витамини С, В1, B2, В6, Е, бета-каротин.

Тиквеният сок подобрява работата на стомашно-чревния тракт, има жлъчегонно действие. Отдавна се препоръчва на хора със сърдечно-съдови заболявания, съпроводени с отоци.

Особено е полезен тиквеният сок при заболявания на бъбреците и черния дроб. Може да се пие по половин чаша един път дневно. При безсъние преди лягане се оие по една чашка сок от тиква с мед, при камъни в бъбреците и пикочния мехур – по четвърт или половин чаша сок от тиква 3 пъти дневно. Курс на лечение – 10 дни.
Противопоказания за прием на тиквен сок няма. Може да има само индивидуална непоносимост.
 


Ябълков
В него има много витамини С и Р, има соли на калия, калция, желязото, меда, мангана, кобалта, цинка, никела. Пият го при атеросклероза, болести на черния дроб, пикочния мехур, бъбреците, пикочнокаменна болест. Пектинът от ябълковия сок нормализира работата на червата. Високото съдържание на захари и органични киселини способства за бързото възстановяване след физически натоварвания. Ябълковия сок не нанася никакви вреди върху организма и може да се пие в доста големи количества - до един литър на денонощие.


Прясно изстисканият сок от ябълка е противопоказан при обострен гастрит, язвена болест и панкреатит.


Гроздов

В гроздовия сок има голямо количество захар и калий. Препоръчват го при нервно изтощение и губене на сили. В сока от грозде от тъмните сортове се съдържат вещества, които намаляват риска от заболявания на сърцето. Неговият редовен прием намалява нивото на холестерина и артериалното налягане.
Гроздовият сок притежава бактерицидно, пикогогонно, слабително, потогонно и отхрачващо действие.

С лечебна цел натуралният гроздов сок може да се пие 3 пъти дневно в продължение на 3 седмици. Преди приемане се разрежда във вода в съотношение 1:1.

Не се препоръчва гроздов сок при гастрит с повишена киселинност, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, захарен диабет, затлъстяване, хронически възпалителни процеси на белите дробове. Не се препоръчва пиенето на гроздов сок и при склонност към метеоризъм.


Цитрусови
Прясно изстисканите сокове от цитрусови плодове са богати на витамините С и Р, калий, фолиева киселина. Те повишават жизнения тонус, намаляват мората, укрепват кръвоносните съдове. Тези сокове са полезни при атеросколероза, хипертония, за профилактика на рака.

Но ако имате язва на стомаха или дванадесетопръстника, хроничен гастрит или панкреатит, по-добре не пийте цитрусови сокове. Освен това не забравяйте, че сокът от грейпфрут може да влезе във взаимодействие с лекарствата. Затова в периода, в който се вземат много препарати, е по-добре сокът от грейпфрут да се избягва.

Соковете от портокал, грейпфрут и ябълка намаляват усвояването на някои лекарства в червата и с това значително отслабват ефекта им, показа изследване на канадски учени.