Арония - Sorbus melanocorpa

АРОНИЯ
Sorbus melanocorpa

Аронията е ново растение за нашата страна. Родината му е северна Америка. Поради ценните му качества, напоследък се правят успешни опити за култивирането му у нас. Аронията представлява компактен храст, достигащ височина 2.5 – 3 метра, с лъскави, не назъбени листа. Плодовете му са дребни синьо черни зрънца, които по форма наподобяват миниатюрни ябълки.

За лечебни цели и за нуждите на хранително вкусовата промишленост се събират плодовете на аронията. Те съдържат много витамини – Р, С, Е, К, РР, каротин, витамини от серията Б, органични киселини, захар. По съдържание на органични киселини плодовете на аронията значително превъзхождат ягодите, малините, червеното френско грозде и мандарините. Съдържат още калий, калций, фосфор, магнезий, пектин, дъбилни вещества и още много други.

Аронията вирее добре на най – различни почви, освен солените, мочурливите и каменистите. Но за да получаваме редовно добри реколти, трябва да я отглеждаме на добре напоени, леки и пропускливи почви.

50 мл. сок от арония сваля кръвното

Аронията се включва в арсенала от препарати срещу редица болести на съвремието - диабет, лъчеви увреждания, хипертония. Липсата на захароза в сока и наличието на сорбит прави аронията идеална напитка за страдащите от диабет. А комбинацията на сок от арония и пектин освобождава организма от радиоактивни вещества и йони на тежки метали.

Тя е лечебна и за всички, които са натрупали лош холестерол в кръвта си. Има протективен ефект срещу злокачествени заболявания.
- Прилага се за детоксикация на организма след лъче и химиотерапия.
- Срещу високо кръвно налягане се препоръчва пиене на 50 мл сок по три пъти на ден в продължение на 4 седмици. Чрез тази рецепта при лека хипертония налягането на кръвта може да се регулира и стабилизира в границите на нормата - 120 на 80. След 2 месеца почивка курсът на лечение се повтаря.
- Със сок от плодовете на арония може да се допълни лечението и на редица други заболявания - кожни увреждания, алергични състояния, ревматизъм.

У нас вече са направени успешни опити за отглеждане на аронията, и резултатите са твърде насърчителни. Ако решите да я отглеждате, няма да бъде излишно да се обърнете за помощ към института по планинско животновъдство и земеделие гр. Троян.



Като продукт:
Арония - изсушен плод


Може да се приготвя при: хипертония, невроза, атеросклероза, детоксикация, алергии, ревматизъм и др.

Начин на приготвяне:
1 супена лъжица от билката кисне 10 минути в 500гр. гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 120 гр.

Цена: 4.3лв.

Марка: Съни-Ямбол ЕООД

Добави в количката







За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email