рецепта

Сельодка, маринована с портокалов сок

Сельодка, маринована с портокалов сок

1 5 1

НОВА ГОДИНА

Българска

Рецептата "Сельодка, маринована с портокалов сок" беше добавена на

1 коментар

Продукти

херинга 8 парчета филе слабо солена
вода 100 мл
захар 50 мл
портокалов сок 150 мл прясно изцеден
сок от 2 лимона
настъргана портокалова кора 1 с. л.
30 мл портокалов ликьор (по желание)
портокал 1
бял или червен лук
Дафинов лист
Копър
черен пипер

• В малка тенджера се разбъркват водата със захарта.

• Готви се до пълното разтваряне на захарта.

• Добавят се портокаловият сок, кората от портокал, лимоновият сок, дафиновият лист и черният пипер.

• След кипване се сваля от огъня и се добавя по желание ликьорът.

• Рибата се нарязва на парчета (по желание), след което се нарежда на един слой в купа или кутия.

• Отгоре се нарежда лук на кръгчета, после нарязаният копър.

• Залива се със студена марината.

• Купата (кутията) се покрива и се поставя в хладилник минимум за 12 часа.

• Сельодката, маринована с портокалов сок може да се съхранява в хладилник до 1 седмица.


Бележки
** Лимоновият сок може да бъде заменен с оцет, както количеството лук и захар може да бъде увеличено.

*** Също така маринатата е подходяща и за друг вид солена риба.